duminică, 31 ianuarie 2010

ISPAS FĂGĂRĂŞANU - ÎNTEMEIETOR DE SATE ŞI CTITOR DE BISERICI


ISPAS FĂGĂRĂŞANU


Ispas Făgărăşanu, pe numele adevărat Ispas Bugulescu, s-a născut la Bucureşti în anul 1797. Rămas orfan în urma ,,ciumei lui Caragea”, a fost adoptat şi a crescut în familia Văcărescu. S-a căsătorit cu Maria, fiica postelnicului (mai târziu mare şetrar) Drăgan Făgărăşanu, luând, după căsătorie, numele soţiei. A devenit proprietar peste moşia Grindul Făgăraşului, una dintre cele mai întinse din judeţul Ialomiţa, cu mii de hectare, moşie moştenită de soţia sa. În ierarhia boierească a urcat până la rangurile de mare serdar şi mare clucer, iar printre funcţiile ocupate, au fost cele de asistent al ispravnicului judeţului (1831), adică un fel de subprefect şi de judecător la Tribunalul Ialomiţa (1837-1838). Este considerat întemeietorul satului modern Grindu. De asemenea, a strămutat satul Malu pe o vatră nouă şi a ridicat biserică acolo, a ctitorit biserica din Grindu şi clădirea Primăriei din Grindu, a ridicat ,,Hanul cel Mare” (sau ,,Hanul lui Ispas”) de la Grindu şi a contribuit la ridicarea unei biserici în târgul Urziceni, (dărâmată recent, din păcate). Şi-a donat casa din Bucureşti, de pe podul Mogoşoaiei, Eforiei Spitalelor Civile. S-a stins din viaţă în anul 1868, fiind înmormântat în cavoul familiei, din curtea bisericii Înălţarea Domnului din Grindu. Tabloul votiv din pronaosul bisericii din Grindu îl înfăţişează pe peretele sudic, în uniformă de adjutant al şefului poliţiei din Bucureşti, alături de soţia Maria, de fiii săi Dimitrie şi Ispas, de fiicele sale, Zinca, Itali şi Atina, şi de socrii săi, Ruxandra şi Drăgan Făgărăşanu.

3 comentarii:

  1. Stimate domnule Grigorescu,

    am citit cu placere blog-ul dumneavoastra. Sunt un descendent pe linie feminina al lui Ispas Fagaraseanu si cunosc la randul meu o serie de informatii despre acest subiect. Cum as putea sa va contactez?
    Cu multumiri,
    prof. dr. Serban Tovaru

    RăspundețiȘtergere
  2. Interesant comentariul despre Marele Clucer Ispas Fagarasanu. Contine cateva inexactitati dupa parerea mea. In masura disponibilitatii dumneavoastra, as dori o colaborare.

    RăspundețiȘtergere
  3. Date despre Ralita, a doua fiica a lui Dragan Setrarul Fagarasanu aveti? Sunt urmas al Ralitei Rusescu

    RăspundețiȘtergere