luni, 1 martie 2010

MĂNĂSTIREA STÂNIŞOARA (JUD.VÂLCEA)




MĂNĂSTIREA STÂNIŞOARA
(JUD.VÂLCEA)


Unul dintre cele mai izolate aşezăminte monahale din România se găseşte la poalele versantului sudic al Muntelui Cozia, într-o poiană dominată de vârful zis Colţii lui Damaschin. Se ajunge acolo fie urcând de la Mănăstirea Turnu, cale de vreo două ore, prin pădurile de munte, fie pe Valea Păuşa, din satul cu acelaşi nume, din dreptul Căciulatei, urcând vreo oră şi jumătate, pe un drum forestier.
După tradiţie, un mic schit a fost întemeiat acolo pe la 1671, de către călugării Meletie şi Neofit, veniţi de la Cozia în căutare de pustnicie. Schitul, căruia i s-a zis Nucet, după vechiul nume al Coziei, avea să fie înzestrat în anul 1747 cu o biserică de zid, ridicată de vel clucerul de arie Gheorghe, împreună cu Pătru din Piteşti. Cu ocazia unei lupte între turci şi austrieci în împrejurimile Coziei, în 1788, primii dintre năvălitori au ajuns la schit, pe care l-au ars împreună cu puţinele chilii. În anii care au urmat, ciobanii şi-au făcut o mică stână între ruinele vechiului schit, de unde locului i s-a zis Stânişoara. În anul 1807, s-au aşezat aici doi monahi veniţi de la Sfântul Munte Athos, sârbul Sava şi românul Teodosie. Ei s-au apucat să ridice biserică nouă, sfârşită însă abia în anul 1850. Mărindu-se comunitatea monahală, la anul 1904, călugării de la Stânişoara, împreună cu vrednicul arhimandrit Nicandru Manu, au ridicat o nouă biserică, mai mare, târnosită în anul 1909, când s-a ridicat şi frumosul corp de chilii de la nord de biserică, în stil tradiţional românesc, aşezat chiar sub peretele muntelui. Între anii 1936-1940, în locul unor chilii arse la anul 1917, a fost ridicat paraclisul (biserica mică), prin stăruinţele protosinghelului Ilarion Dumitrache, cu tot soborul. Pictura interiorului bisericii mari a fost zugrăvită la anul 1948, de către vestitul pictor bisericesc Dimitrie Belizarie. Aşezământul de la Stânişoara a fost de la întemeiere până la anul 1864 metoc al Coziei, devenind apoi mănăstire de sine stătătoare.
Ansamblul Mănăstirii Stânişoara cuprinde biserica mare, paraclisul, casele mănăstireşti, cuhnia şi turnul-clopotniţă. Biserica mare, cu hramul SfântulMare Mucenic Gheorghe, este o construcţie impresionantă, realizată din blocuri de piatră, cu un aspect general gri, care întăreşte senzaţia de masivitate. Un pridvor neoclasic asigură intrarea în biserică, a cărei încununare este făcută printr-o turlă mare, octogonală pe o bază pătrată, deasupra naosului, în vreme ce două mici turle oarbe, circulare, încununează marginea vestică a pronaosului. Pictura interiorului se păstrează bine, remarcându-se şi frumoasa tâmplă sculptată în lemn, precum şi vitraliile ferestrelor.

18 comentarii:

  1. Cred in zeciuiala in LEGIUITORU sa fie viata mea sub Legiuitor,familia, parintii si bunicii, 1900-etern, sub zodia harniciei JOIMARITA , mos Andrei, sa fiim strigoi cinstiti per munca noastra sfanta ciorba vesnic,vesminte straie diortoseli, scoli, Caloian traditii,calendar sinoptic,intre fete si femei si barbati.Vesnic toti.

    RăspundețiȘtergere
  2. Zeciuiala la Culte este de 57 lei noi, bilet cu nume scris Zeciuiala cu suma.Sa avem ostie troita fier forjat bolovan bisericesc cocos metal jheab s-est,cp,si toate ale mele sa sse implineasca ce am cerut toti,legionare,gradul UTC si carnetul rosu partid toti.Toate drepturile economii maica [30 lei lunar]file cec stareti toti sinecura impartita,legitimatie Ferenda ISU Stampila si rmfb,si de maica,toate actele le cerem si contenciosul administrativ punem semnatura pe Fisa de Dispensarizare vesnic toti.

    RăspundețiȘtergere
  3. Sisoie,Marieta,Lina,Leana,Gina,Gore,Michel,Dino,vesnic...intru legiuitor sf Ilie.Rosii negrii,vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  4. Sint religia arsmundi fragmentarium muratorii politica ,semnat 1980-vesnic a Mortii Caron,luntrasul de pe Dunare Sanpetru.vesnic sa avem mandate functii calificari mostenite Duale rusesti tehnologice gratis prin posta organizatii For, psihologice,chimia alimentara prin posta,I.D -uri popi, toate vesnic cu tot restul UZP, socialist legionar rampa franciscan, tot ce stiu sa avem mie in mie gratis vesnic toti pomenitii,extrase ojcpi cu timbru fiscal Bucuresti strainatate.

    RăspundețiȘtergere
  5. Sint satana legionara cu ,, jucariile ca niste cantari sub Altar,gropnita,pret, unde,hipnoza Newton,]vesnic,sa fie lista mea vesnic unde pret sa se vada etern[viata mea vesnic].La Ziditorul vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  6. Sa am totul inglobat in Sarmizegetuza Indrea Muntii Macin psihologie 1980-vesnic fief, etern.Cartile mele sectante [unde pret frenologie] vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  7. Tot filmul debandadei, actele pe mine pe viata vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  8. Dreptatea mea in Marasti vesnic[scris pe Piatra eter, binar, calcule suma vesnic].

    RăspundețiȘtergere
  9. Sa fie toate actele in Stalp,Altar,sa aiba ssemne sa stie tot de ei, 1980-vesnic sa stie ce este?Arges, vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  10. Sa stam toti pomenitii numai cu cei de varsta noastra sa fiim la fel familia bunicii eu, sora vesnic 1980 -vesnic cu constiinta.

    RăspundețiȘtergere
  11. Sa aiba fetele si baietii credinta noastra noi toti pomenitii credinta fete si baieti telepatic cerc 1980-vesnic de 10 corect bine, etern.

    RăspundețiȘtergere
  12. maica Trifona mc, sa stie unde-i magazinul sorei de feciori ea si restul sa-l stie pe-al meu de comert bisericesc[pret cost calculatie, religia,albastru vesnic-1980-vesnic].

    RăspundețiȘtergere
  13. Credem in Arhonte tot ordinul vii morti[ce spune privitor la ce segment, cod electronic chimic]vesnic de 13 bine lumina vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  14. Sint jurnalist -muzeograf botanica de basm paracliserul Kneipp cu mine in Arges 1980-vesnic[Nalba-vesnic],Hezon vesnic...4 anotimpuri,de biserica de bani vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  15. Sa fiim membrii alesi cu mandat definitiv in ziua a saptea biserica sa fimm bine semper viva san inventii de lumina si intuneric cu mandat definitiv bisericesc toti pomenitii tot neamul 1980-vesnic.Hartii bisericesti,gratuit vesnic sinecura impartita vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  16. Sa fiim toti caractere de antologii de povestiri botanice de literatura de basm tot ordinul roza roz vesnic,jur, vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  17. Sa fie arhiva mea jurnalistica cu hainele unde ale Ant, cu tot afaficul politienesc cu voia legatie testimoniala fara dol[viziunea mea sunet] vesnic.Suma vesnic cu chitante.Ceainic Leanna vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  18. Sa fie lista mea de popa corvinist in schela, pret cost calculatie unde cuvant 1980-vesnic Ostrv,vesnic.

    RăspundețiȘtergere