sâmbătă, 20 februarie 2010

MĂNĂSTIREA STELEA (JUD.DÂMBOVIŢA)


MĂNĂSTIREA STELEA
(JUD.DÂMBOVIŢA)


Aşezată în centrul istoric al cetăţii de scaun a Târgoviştei, mănăstirea se află pe Calea Domnească, puţin mai la sud de curtea domnească în care şi-au avut reşedinţa 33 de voievozi ai Ţării Româneşti.
În sec.al XVI-lea exista acolo o biserică, ridicată, după tradiţie, de către un neguţător Stelea, al cărui nume îl poartă şi astăzi. În acea biserică fusese înmormântat la începutul secolului următor vel aga Nicolae Cociu, tatăl lui Vasile Lupu, domnul Moldovei. După cum arată pisania, biserica păstrată până astăzi a fost ridicată în anul 1645, de către Vasile Lupu Voievod, ca semn al împăcării cu Matei Basarab, domnitorul Ţării Româneşti, care ridicase la rândul său, în Moldova, biserica de la Soveja.
Arsă de turci cu ocazia invaziei de la 1559, biserica Mănăstirii Stelea a fost refăcută în timpul domniei lui Constantin Brâncoveanu, când i s-a repictat interiorul. În sec.al XIX-lea a devenit biserică de mir şi a intrat într-o accentuată degradare. A fost reparată în mai multe rânduri, în 1881, 1943-1947, 1971-1976, 1982-1988, 1991-1999 şi 2002-2005. Din anul 1990 a redevenit mănăstirea.
Ansamblul de la Stelea cuprinde biserica, turnul-clopotniţă, casele egumeneşti, chiliile şi zidurile de incintă. În casa egumenească a fost înfiinţat un muzeu, în urmă cu câţiva ani.
Biserica Învierea Domnului are un plan trilobat şi este încununată de două turle octogonale, pe o bază pătrată. Exteriorul bisericii prezintă două registre de ocniţe oarbe, cel dintâi, cu ocniţe înguste şi lungi, cuprinzând cea mai mare parte. Zidurile sunt sprijinite de şapte contraforţi, care amintesc de bisericile moldoveneşti. Tot de bisericile din Moldova amintesc şi elementele ornamentale, precum şi bumbii exteriorului turlelor. Pictura a fost restaurată recent; în interior se păstrează şi obiecte de cult din sec.al XVI-lea – al XVII-lea, precum şi mai multe pietre tombale, cea mai veche datând din anul 1609.

80 de comentarii:

  1. Sa fie realitatea chei brau sachelara anpcb cu cartea mea,, Strigoiul din oglinda,, Calatori prin timp,, Ploaia din orasul pierdut cu salcami,,.1980-vesnic.Sa-mi iau toate premiile, inapoi Preda, Eminescu, olimpiada, carnaval, miss,o.s.i.m, politica, si cariera foto-video-design, obstesti, si folclorice, arta sacra,sovietice 1980-vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  2. Sint sfanta mc.maica , a Ardealului, Trifona, sa mi se implineasca tot vesnic 1980-vesnic[unde felul, toti marturi canonici vesnic].

    RăspundețiȘtergere
  3. Sintem,, autori,, in ,, roata satului ,, moristeni,, eu, parintii, bunicii, mama 1900-vesnic.Raureni vesnic, ca noi de 13 nota bene sarpe folcloric vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  4. Sintem cu credinta in,, Presedinte,, ,, Moristeni,, vesnic, eu, parintii, sotul, sora, unchiul, neamul viu si mort[sa stie si ei tot ca mine marturi vii]-1900-vesnic, inima mea, vesnic s-o aiba.

    RăspundețiȘtergere
  5. Credem in Eminescu de 13 nota Bene cu trezvie, luciditate de 10 in Metodica lui, toti pomenitii, eu, sora, bunicii, unchiul, sotul,parintii, 1900-vesnic, frumos, corect asta sa fie inima noastra, vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  6. Sa fie Temelia noastra cu capul la Sud, sa avem folclor la fel, nunti, botez, immormantari, onomastice, obstesti,de rand lumesti, sa avem vise noaptea toti la fel, eu, parintii bunicii sora unchiul sotul 1980-vesnic[unde cat cum cand ce ce ne-a dat, istorie in direct lucizi treji toti]vesnic!..

    RăspundețiȘtergere
  7. Sa ne luam toate drepturile bisericesti si lumesti, infiormatiile financiate primarie gratuit lumanarea platita si Stalpii, cartea,,, Calator pin timp,, cu addenda cariera foto-video-design,sa aiba traditii oralitate si izvoare vii cu oamenii sa aiba cerul meu ca mine toti pomenitiii vesnic.Sa fie impartelile succesiuni cu voiile cu iscalituri inscrisuri notariale popa notar, segmentat infim pret 1900-vesnic toti,extrase ojcpi cu timbru fiscal vienez,sa avem sanatate sa fiim permanenti, nerevizuibili, neurologie, diabet simplu, .retete permanente stampile rmfb de 50 lei,dubluri OMEN, sa fie toti cu acte ca mine psd, sa aiba matricola si viata mea, sa stie sangele sa-l aiba exact ca mine[ce ne da vesnic].Sa stiim randuiala vesnic si la biserica cu bolovanul caseta ibricul de pristavi eu cu parintii bunicii, vesnic,sa stie toti pomenitii randuiala ca mine,sa fiim toti la fel vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  8. Sa stie toti pomenitii unde-i Siropul lui Mag.1980-vesnic tot neamul sa stie exact medicina jur sarpele meu sa-l aiba, sa stie pret cost calculatie folosinta[sa aiba act ca al meu rosu de vanzatori calificat ceccar casier rus uat 1900-vesnic].

    RăspundețiȘtergere
  9. Sa fie justitia, Cererea mea la politie, cu Scripte, sa stie la zi de ce sa se ia de sateni, sa vada condica exact politia locala 1980-vesnic[filacterii vesnic].D la R.M [cnp], vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  10. Sint coana MAG.RAD invatator primar tehnolog GENERALA 1-8 de 7/10/13 nota BENE sarpe folcloric Caloian,Sanziene,1980-vesnic la Regalitate SF Leon Str.vesnic...sinecura vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  11. Safie actele depuse in Urna vesnic la toti si Voia Legatie testamentara 8 ani, ssemnatura popi moartea ultimului Neam, la Armata la Soldati[cat pe cat si uruiala vesnica, tot scandalul pe treptele Bisericii vesnic].

    RăspundețiȘtergere
  12. Sa fiu ceas desteptator sa aiba ziaristii meseria mea Luna plina, 1900-vesnic, in Troita Ioni, steno[act cu dau voie multiplicat notar 1980-vesnic].Sa fie reteaua cibernetica cu justitia si arhiva[calea obtinerii......sa stie ziaristii cazul vesnic].

    RăspundețiȘtergere
  13. Sa am nume de Goci de la Discobol 1980-vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  14. Sa fiu cap rex la Bureb.1980-vesnic[latina].

    RăspundețiȘtergere
  15. Sa fie ,, caita,, mea vesnic cred in ,, caita mea ,, vesnic,, sa fie caita pe capul meu vesnic,,.

    RăspundețiȘtergere
  16. Sa fie fieful meu satesc in Fant.lui BT si zona TEAU, 1980-vesnic, sa fie rama mea cu lista folclorica Tit balci vesnic[sa stie intendenta TARB] vesnic legea.

    RăspundețiȘtergere
  17. Sa fie Dreptatea mea suta la suta la Dracu 1980-vesnic.Mie la mie sa fie Dreptatea mea la Dracu 1980-vesnic[3] cu bunicii mama [2] sinecuri cec impartite vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  18. Sa aiba Ionii viata si mantia mea de popa multiplicata darul meu multiplicat la,, cutiuta,, sa fie ei marturi, vesnic la scandaluri, sa stie unde si felul, binar ceas 1980-vesnic sa aiba popa MAN, mantia mea multiplicata de popa 1980-vesnic[sa fie ai lui vesnic].

    RăspundețiȘtergere
  19. Sa stie sa vada sa fie toti oamenii marturi la legile lui Rad .you tube Judecatorie 1980-etern, sunete onirice Biblia mp3 vesnice...la troite vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  20. Sa fie icoana mea la Culte , langa cea a Calugarului semne de sange sunete imperfect izma, marar chimen, sunete mpr si you tube 1980-vesnic, potcapul meu sa fie vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  21. Sa stie femeile cine ce a zis 1900-vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  22. Sa fiim eu, sora, parintii, bunicii mama, Artisti-boieri Dragasani,, fanarioti, pretimpurii feudali, baroco-renascentisti filiera romana-rusa, franceza-latina si germana Ren.si Bav.ateo-iudeo-comunist si legionari , mari socialisti rosii 1900-vesnic sinecuri toti Cec [actele la vedere in Urna la Purtator eligibile-Cuvantul nostru vesnic sa fie].

    RăspundețiȘtergere
  23. Sa fiim C.Porumbesti stil monarchist tiganesc Mad.Bir,si Ion Corv, Dragobeti si volum, 1900-vesnic toti si fracht,, lin ca viorile ce plang in vale, ciocarlii, in lan, iredente, explozia solara, randunele telegraf, caine roscat,octombrie rosu,, toti 1900-vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  24. Sa spuna mosul, adevarul la moi aici in sat 1900-vesnic[sa vada unde si felul vesnic].

    RăspundețiȘtergere
  25. Sa fie medicina mea a procuraturii la subteran[unde felul pret tot]1900-vesnic R.M [cnp].

    RăspundețiȘtergere
  26. Sa fie,, cac...,, mele vesnic[lumina mea sa fie la baieti vesnic, triliniar vesnic,,.

    RăspundețiȘtergere
  27. Sint membru in Partid stradal 1900-vesnic sa fie Diagrama mea vesnic pentagrama valuta straini unde felul pret culoare] vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  28. Sa fie handicapatii in Stocurile noastre numai , de R.M cnp, 1900-vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  29. Sint Vanzator recidivist de Menaj si Uz Gospodaresc numai Taranii 1900-vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  30. Sa fie legea mea de doctor prajiturar a lui Mam.fapte vii[cartile mele vesnic schemele vesnic].

    RăspundețiȘtergere
  31. Sa le dea mamai.la toti cei ce m-au ajutat de-ale mele vesnic de sf Craciun 1980-vesnic aici in sat.

    RăspundețiȘtergere
  32. Sa aiba Tratamentele mele in Seaca si inventiile si retete afaceri fief traditii calendar sinoptic, coana Mag.Rad cnp 1900-vesnic[felul unde].Sa stie fiefurile vesnic pret de unde tot export Ceasca[sa vada sa auda ei in Sfatul Popular.]vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  33. Sa fie Fisele noastre cu drepturi obligatii tot luat cu biserica meserii vii telepatic frenologice fracht si osimul meu, sa avem semn de fise sa stiim tot Vaduv.comis,parintii, bunicii[2 mama],eu si sora vesnic.Sa avem de toate vesnic.Sa avem toate meserile la zi, vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  34. Sa fie toate afacerile cu dosarul pentru ce sunt la GHE.GHIO.DJ, ale lui R.M cnp, 1900-vesnic[probat cu martori vesnic].

    RăspundețiȘtergere
  35. Sa fie declinarea functiei platita la fisc la zi trezorerie jos, mama tata bunicii mama unchiul sora sotul,sa aiba faptele mele contabile si chimia electronica mea 1900-vesnic in Scaldatoare sa stie functiile lor politista gardiana croitorie haine receptionera hotel instalator ospatar bucatar zidar rosator si contabila statisticiana, vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  36. Si gestionara marfuri piata U/T,vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  37. Sa aiba oamenii toate faptele noastre contabile sa stie pentru ce tot ORD Roza roz , materialnic vesnic.Sa stie drepturile citite la lumanare vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  38. Sa aiba meseria mea cu duhul parintii bunicii neamul rudele si calugaritele schit Cozancea 1900-vesnic maica rad, vesnic de 13 vesnic, gratuit, jur pe crucea pe care o port in spate vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  39. Maica Rad. vesnic .Mii de daruri immit harul si darul meu vesnic.Tot Ord Roza roz vesnic deasijderea.

    RăspundețiȘtergere
  40. Sa fie gropnita prob, la noi in deal la Belg...1900-vesnic[chemati cu oameni marturi vesnic].

    RăspundețiȘtergere
  41. Sa avem eu sora parintii bunicii unchiul neamurile ord Roza roz Probota-gropnita mea sa fie si ei marturi la Cahul la Emin.sa fie si ei ca mine toti fracht[sa aiba constiinta mea sa auda sunete vesnic mp3].

    RăspundețiȘtergere
  42. Sa fiim primiti la sf Treime la sf Vasile la Sambata si Metoc Fras, cu semnatura juramant cu doua voturi la Ecumenica tot Ord Roza roz 1900-vesnic[aia sa fie inima la toti fracht].Scorpion, credem in Zodiac vesnic toti.

    RăspundețiȘtergere
  43. Sa fie tot Ord Roza roz ca mine telepatic semnaturi trampa atestate sa aiba faptele credinta zodiacul dreptatea judecatoria zavozii cu traditia trecutii la grinda sa fiim mafia lemn, vesnic sa aiba arianismul meu fapte comert,judecatoria mea duhul meu si al Capitan,sa aiba toti beneficii de umflati si economii frati maici bis. si file cec stareti,sa aiba dreptatea mea fapte vesnic sufletul si inima mea vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  44. Sa aiba aceleasi activitati fapte viata si serie genetica ca a mea, sange ca al meu....sa fie ca mine parintii 1982-vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  45. Sa aiba ofit.Baid dosarul meu cu legea doctor pe ce se intemeiaza[sa stie ce am vazut si am auzit ]vesnic[bucatareasa la Capitan vesnic].

    RăspundețiȘtergere
  46. Sa aiba lumea crucea mea dreptatea mea cu fapte credem Ord Roza roz si oamenii, in Capit/Roib/Comaneanu/anghelesc/Angh/maf .lemn vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  47. Sa aiba lumea cartea mea chimica electronica de doctor in Alternativa toporista [unde felul vesnic].

    RăspundețiȘtergere
  48. Sa fie sunetele muzicale melodice gen Porumbescu gen arta mea sunete muzicale sfere naturale frenologica ale scriiturii mele legalizate notariale vesnic 1980-etern vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  49. Sa stie tant.Flor toata meseria de la mine s-o vada sa auda si ea sa fie martura sa stie tot ca mine, unde...toata secta unde este, ce deriva , un ,, p,, de peste si varza vesnic, sa stie ce-am facut eu.....pol.financiara cine vesnic[sa stie buletinul nostru notarial vesnic].

    RăspundețiȘtergere
  50. Sa stie toti povestea la popi,caz,vointa, medical, a supii, ciorbei, tocanitii, la Nic/Tiu/Her/Tap/Rad/Radt, vesnic[supa vesnic].

    RăspundețiȘtergere
  51. Eu jurnalist de plute,in anat turism stafful hotelier, adeptii corespondenti suta la suta sf Ion din Arimateea,gratuit,brandul comercial,ales in otv/utc vataf cu slugi vesnic[doar rudele alese 1900-vesnic].

    RăspundețiȘtergere
  52. Sint vatajel sat tamaietor biserica cimitir corect de 13 vesnic[ai lor vesnic de Rosalia vesnic,si Cimpoca vesnic].

    RăspundețiȘtergere
  53. Sint Gestionara Electrica 1900-vesnic ariana crunta lumina 13 ,vesnic si etern[femeie vesnic].

    RăspundețiȘtergere
  54. Sint vanzatoare chimista a lui IPS Lolea Cornilescu eu cu parintii ei adjuncti si executivi de 10 /7/13 arian sovietic semper viva nota Bene 1900-vesnic[site dese numere diferit of.com,vesnic Sobor sf Stefan, vesnic].Sintem Lole vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  55. Are Chinologia credinta noastra de 7/10/13 arian sovietic nota Bene a mea si a parintilor noi la fel credinta lor, sintem insemnati cu chinologia de 13 eu cu parintii corect vesnic[jur pix, vesnic].

    RăspundețiȘtergere
  56. Are Statul legea mea LANC CUZISTA ROMANOVA si DECRETUL LEGE G.C cuzist romanov Lanc de 7/10/13 clar stoichiometric 1980-vesnic[probe la Procuratura].

    RăspundețiȘtergere
  57. Sint metodele mele odioase la dr.Petru Groza dusmanii si dusmanele, la inchisoarea domneasca Trei Ierarhi, 1980-vesnic, numele Drepturi si Obligatii, vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  58. Este planul meu funciar 8000 cont contabilitatea mea la dr.Petru Groza semnat R, 1980-vesnic[sulul meu unde pret vesnic,cardare vesnic].

    RăspundețiȘtergere
  59. Sintem evrei hittiti capre bi-focal insemnati cu semnul comertului indigen,, la negru prusaco-tiganesc de obste,,brigada mortii banda neagra, si craiovene, toate aceste semne cu monetarul sintem insemnati noi evrei vesnic,Eu cu parintii vesnic[sa stiim vesnic de 10 corect vesnic].

    RăspundețiȘtergere
  60. Este statie TVR1 aici in satul acesta de mine cu toata arhitectura plan si asigurari Asirom, facute de mine vice drept 1980-vesnic[este si cladirea Securitatii aici 1900-vesnic].Este si cladirea Jandarmeriei aici adusa de mine toate 1900-vesnic este poza mea in fericiticeiproniti.net vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  61. Semnat INCHIZITIA ,, mana libera de mine in sat si tara spaniola Corichanca,si semnat intrarea lor in ORGANIZATIA SF SCAUN Troin Ant,VL,,1980-vesnic[poza mea peste tot vesnic.R.M cnp, stampilat constitutional si parlamentar in Romania toata legea mea stampilata semnata 1980-vesnic[detin obeliscul meu vesnic].

    RăspundețiȘtergere
  62. Sint calugarita mel grifonesc zgriptor cu intelepciunea mea clepsidra, in biserica veche Coz...1900-vesnic jur pe staret Micle, vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  63. Melc grifonesc vesnic,boieresc etern.

    RăspundețiȘtergere
  64. Este marturia mea in Comisariat SCLEP,sa vada timbrele mele vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  65. Nu renuntam vesnic la acuzatii litigii proceduri lotizari si restul la Tribunal, Parchet si Procuratura Sanepid Brigazi si Sfantul Scaun Auschwitz si restul la judecata eu parintii bunica mama vesnic,1900-etern,juram pe Pilat vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  66. Am rochia de mireasa alba sf Filofteia pe mine in cosciug cu beasactea si calota alba si mamaie la fel rochia nunta si tata costumul de mire sa se vada semnul lor pe noi 1900-vesnic.Sa se stie adevarul vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  67. Au oamenii lista mea de motive pielea si pacatele sa pateasca ei vesnic cu ereticii[ii las iscalit in viata aceea zootehnista rusa vesnic...sa aiba darul si genomul meu vesnic 1900-vesnic].

    RăspundețiȘtergere
  68. Copiii au basmele si vedeniile mele corecte de 10 vesnic 1900-etern,au meseria mea de politist Guvern intelighentii gratis vesnic[obeliscuri vesnic].

    RăspundețiȘtergere
  69. Da mama afacerile mele de Imagine[fericitii] Sinaxa Dobrogea cu Ardealul[copiii 1900-vesnic decretul-lege vesnic].

    RăspundețiȘtergere
  70. sint contractele noastre de vanzare la front rusi toti pomenitii si svituiri curate necurate toti la Samson si Dalila,sintem in sf Biblie toti 1900-vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  71. au oamenii credinta mea de bine si de rau corecte echilibrate impartite lumesti, suprafiresti cu vanzatoria reala corecta in primarie toti marturi la marul ascuns inregistrat arhiva primarie aici sat le-a dat mama arhiva mea 1900-vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  72. au calugarii istoria mea antebelica documentul croitoria bucataria farmacia produsele harta manastirilor cu mucaret si legea stilul codul la Putna in pergament hartie[computer memo inregistrat tot si sangele la fiola al meu tot acolo corecte de 10 cum am cerut] 1900-vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  73. sintem inchinati toti pomenitii lui ST trinitas corect de nota 10 cum am cerut eu parinti bunici[3] sot 1900-vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  74. Am si sint cu telenovele reduse mintal si io la fel frenologice la Cultura[partizana],si Balci militie sovietica la fel strict secret[Luna Park] 1900-vesnic eu etern,aici in Stat vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  75. are unchiul mama si nea Gheorghe meseriile noastre cu semn ale mele parinti bunici[3] sot eu pe a parintilor bunicilor[3] sotului ei pe a mea sotul bunicii[3] parintii eu unchiul,si nea Gheorghe avem meseriile la comun fiecare personal corecte de 1/13 arian cum am cerut corect de nota 10 1900-vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  76. eu RM cnp[IDnp] am facut liste la agricultura corecte ,,la Vanatori,,gratis 1900-etern si vesnicaici sat vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  77. am Legea in tara in Senat ireversibila eu R.M cnp[IDnp[privitoare la conturile mele] cum am cerut de 13 nota 10 arian sovietic[gratuita] vesnic si etern aici sat vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  78. este razboi de mine comunist in trei sate toti marturi faptic sint dosarele noastre la Securitatea comunista eu parinti sot bunici[3] nu renuntam vesnic la acuzatii pe aici nu se trece corecte grave ,are mama si tata si sotul si eu raurile oltenesti,sa stiim olteneasca la perfectie secrete suflet psihologice,de detectie comune personale fiecare cu fapte,toti minjiti material,1900-etern si vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  79. are SANEPIDUL dosarele noastre drepturi si obligatii calcule cu jurati tribuni Rad toti 1900-vesnic la calculator scris de mina gratuit vesnic si etern.

    RăspundețiȘtergere